Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Εβδομήντα χρόνια από την επέτειο του Οχι

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100003_14/11/2010_422176 
*Ο μεγάλος πρωταγωνιστής των μαχών. Ο Έλλην στρατιώτης

*Κείμενα για τη στάση του Ιωάννη Μεταξά 
και για μια αθέατη πλευρά του Επους του ’40 
με αφορμή το σχετικό Αφιέρωμα της «Κ»


Το αφιέρωμα της «Κ» στην εποποιία του 1940 έγινε αφορμή για έντονες συζητήσεις μεταξύ των αναγνωστών της εφημερίδας, γεγονός που φυσικά, δημιουργεί ιδιαίτερη ικανοποίηση στους εμπνευστές και τους επιμελητές της έκδοσης. Οπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν και αντιδράσεις, αφού τα θέματα, στα οποία επικεντρώθηκαν οι συγγραφείς των κειμένων, αγγίζουν ευαίσθητες πτυχές της -όχι και πολύ μακρινής- ιστορίας της χώρας μας. Στη σημερινή σελίδα της «Ιστορίας», λοιπόν, επιλέγουμε δύο ενδιαφέροντα κείμενα που μας εστάλησαν και αναφέρονται στο θέμα της 70ής επετείου του Οχι. Στο πρώτο, η ιστορικός, αρχαιολόγος και συγγραφέας Ιωάννα Φωκά - Μεταξά, εγγονή του Ιω. Μεταξά, ασκεί κριτική στις θέσεις που διατύπωσε ο ακαδημαϊκός Ι. Κ. Δεσποτόπουλος για τη στάση που τήρησε ο παππούς της στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Στο δεύτερο, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ. Σούρλας, αναφέρεται σε ένα μάλλον άγνωστο στο ευρύ κοινό ζήτημα, στους προσωρινούς ή ομαδικούς τάφους των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν μαχόμενοι σε αλβανικό έδαφος.


Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος και ο Ιωάννης Μεταξάς


Της Ιωάννας Φωκά - Μεταξά

Το άρθρο του ακαδημαϊκού και φιλοσόφου κ. Κ. Ι. Δεσποτόπουλου, στην «Καθημερινή», την 28η Οκτωβρίου 2010, με τίτλο «Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος και ο Ιωάννης Μεταξάς», δημιούργησε εύλογες απορίες στο κοινό, ως προς τη στάση που τήρησε τελικά ο Ιωάννης Μεταξάς στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Η αποστολή του Γεωργίου Πεσμαζόγλου, «για να πετύχει σύναψη ανακωχής με κεκτημένα τη δόξα του ελληνικού στρατού και τα κατεχόμενα εδάφη της Βορείου Ηπείρου», όπως αναφέρει ο κ. Δεσποτόπουλος, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα και τις σημειώσεις του Ιωάννη Μεταξά στο Ημερολόγιό του, όπως και με τα απομνημονεύματα του Γεωργίου Πεσμαζόγλου.

Η Φρειδερίκη στις ΗΠΑ - 1964

Από το ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=365450&dt=07/11/2010

«Ήρθαμε για ψώνια και για ΤV!»


Της κ. ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΤΟΜΑΗ*
Εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 16ης Φεβρουαρίου 1964, με την Ελλάδα κυριολεκτικά στα πρόθυρα ενός πολέμου με την Τουρκία εξαιτίας του Κυπριακού και της προσφυγής του Μακαρίου στον ΟΗΕ προκειμένου να αποτρέψει σχέδιο εφαρμογής νατοϊκού ελέγχου στο νησί, μερικούς μόνο μήνες μετά τη δολοφονία Λαμπράκη, με τον Ανένδοτο να βράζει και τον βασιλιά Παύλο να ασθενεί, τον Οκτώβριο του 1963 η «σεπτή άνασσα», η «άνασσα Εργάνη» (Working Queen), όπως την αποκάλεσαν στις ΗΠΑ, αποδέχεται την πρόσκληση του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης να παρευρεθεί στους εορτασμούς επί τη επετείω 75 ετών από της ιδρύσεως του Κολεγίου Θηλέων Μπάρναρντ για τις Τέχνες και να λάβει τον τίτλο της επιτίμου διδάκτορος των Νομικών Επιστημών. Την επίσκεψη εκείνη, όπως και τα γεγονότα της εποχής, θα φωτίσει το συγκεκριμένο άρθρο μέσα από τη διπλωματική αλληλογραφία Αθήνας- Ουάσιγκτον. 





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...