Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

30) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

*Ο Δημήτριος Χρηστίδης

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Αγωνιστής της Εθνεγερσίας και πολιτικός με μεγάλη δράση, υπήρξε ο Δημήτριος Χρηστίδης, που εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής το 1869 και μεταξύ άλλων ανέλαβε επτά φορές το υπουργείο Οικονομικών σε διάφορες κυβερνήσεις. 
          Ο Δημήτριος Χρηστίδης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1795. Σπούδασε στο Ιάσιο της Μολδαβίας και συμπλήρωσε τις σπουδές του σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

          Όταν ξέσπασε η Επανάσταση του 1821, έσπευσε αμέσως στην εξεγερμένη Ελλάδα και πήρε ενεργό μέρος στον Αγώνα. Πολέμησε μεταξύ άλλων στην πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου, το 1822.
*Αρχεία Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Έγγραφο για τη συμμετοχή του Δημ. Χρηστίδη
 στον Αγώνα του 1821.

          Ο Χρηστίδης έγινε γραμματέας του Ιωάννη Κωλέττη. Το 1825, ήταν γενικός γραμματέας του Εκτελεστικού Σώματος, αντικαθιστώντας τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Ασχολήθηκε βασικά με διοικητικά ζητήματα.
          Η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε ουσιαστικά την εποχή του Όθωνα, ο οποίος τον διόρισε υπουργό Εσωτερικών το 1833. Ο Δημήτριος Χρηστίδης αναδείχθηκε γρήγορα σε ηγετικό στέλεχος του λεγόμενου Γαλλικού κόμματος, μαζί με τους Ιωάννη Κωλέττη και Ρήγα Παλαμήδη.
          Το 1833 διορίσθηκε νομάρχης, αρχικά της Μεσσηνίας και αργότερα της Εύβοιας. Το 1835 τοποθετήθηκε νομάρχης Κυκλάδων και παρέμεινε στη Σύρο, επί πενταετία.
          Το 1840 τοποθετήθηκε πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.
          Το 1841διορίσθηκε από τον Όθωνα, υπουργός των Εξωτερικών και του Βασιλικού Οίκου στη βραχύβια κυβέρνηση του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Αμέσως μετά, διορίσθηκε υπουργός Εσωτερικών και ουσιαστικά προεδρεύων της κυβέρνησης μέχρι την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843. Ωστόσο, στο διάστημα αυτό η επιρροή του στο γαλλικό κόμμα άρχισε να φθίνει και τελικά ο ίδιος υποσκελίστηκε από τους Παλαμήδη και Κωλέττη.
          Εξελέγη βουλευτής Σύρου το 1847. Διορίσθηκε γερουσιαστής το 1851. Υπήρξε πληρεξούσιος της  προξενικής περιφέρειας Καΐρου στη Β΄ Εθνοσυνέλευση του 1862. Επανεξελέγη βουλευτής Σύρου κατά τα έτη 1869-1871, 1872- 1874 και 1875-1879. Tην τελευταία βουλευτική θητεία του, τη διέκοψε ο θάνατός του.
          Ο Χρηστίδης τον Ιανουάριο του 1865 είχε διορισθεί μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας, του συμβουλευτικού σώματος που θεσπίσθηκε με το Σύνταγμα του 1864, αλλά είχε μόλις δεκάμηνο βίο, μετά τις αντιδράσεις της Βουλής.
*Από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο Δημ. Χρηστίδης, ως υπουργός Οικονομικών

          Κατά τα έτη 1850-1853 ανέλαβε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Κριεζή. Το υπουργείο Οικονομικών έμελλε να υπηρετήσει ο Χρηστίδης άλλες έξι φορές από το 1864 έως το 1872 στις κυβερνήσεις Κανάρη, Δεληγεώργη, και Βούλγαρη. Διετέλεσε ακόμη και προσωρινός υπουργός Δικαιοσύνης το 1872 σε κυβέρνηση του Δεληγεώργη. 
          Η εφημερίδα «Φώς» έγραφε για τον υπουργό Οικονομικών Δημήτριο Χρηστίδη:
«Έλα σύναζε Χρηστίδη
Δια να τα εύρουν άλλοι
Και λαμπάδας να σ’ ανάψουν
Εκατόν εις το κεφάλι».
*Από τα Επίσημα Πρακτικά της Βουλής. Μέρος της ομιλίας του Χρηστίδη, 
όταν εξελέγη Πρόεδρος Βουλής

          Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη στις 12 Ιουλίου 1869. Ευχαριστώντας τη Βουλή τόνισε μεταξύ άλλων: «Έν μόνον οφείλω και δύναμαι από της στιγμής ταύτης να βεβαιώσω πανδήμως, ότι θέλω τηρήσει άκραν αμεροληψίαν εις την εκπλήρωσιν των νέων καθηκόντων μου». Προήδρευσε σε 79 συνεδριάσεις.
          Πέθανε στην Αθήνα, στις 20 Μαΐου 1887.




Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

*Ο Δημήτριος Χρηστίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1795.



6 σχόλια:

  1. Πολύ σημαντική η έρευνά σας. Συγχαρητήρια :-)....
    Απόστολος Τσομπάνης- Νότιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Considero de importancia este trabajo para reforzar los sentimientos de responsabilidad colectiva y para concretar una integración más útil en estos momentos de crisis que atraviesa el país y al resto de la humanidad.
    La historia es necesaria, porque es bueno saber...para meditar, comprender y para mejorar.
    Congratulaciones Pantelis por esta labor tan loable.

    Patricia Colman, Paraguay

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Thank you Patricia for your nice comment about my blog!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ψάχνοντας τις ριζες μας στις χαμένες πατρίδες η έρευνα σας μου έδωσε κάποιες ιδεες για την εξευρεση της αρχης του νηματος.
    Νίκος Χρηστου Χρηστίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Χρηστιδης ήταν γιος του Στεφανου Χρηστιδη ο οποίος απαγχονισθη στη κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολη και η οικογένεια του φυγαδεφθηκε στη Μολδαβία. Είμαι περήφανη που ειμαι απόγονος του.
    Ολγα Θεμιστοκλη Χρηστηδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...