Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

ΕΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ!!!

*Ο περίφημος πίνακας του Νικολάου Ορλώφ

Γράφει  ο Παντελής Στεφ, Αθανασιάδης

Οι φουστανελοφόροι βουλευτές, ήταν πάντα ένα προσφιλές θέαμα και θέμα. Ορισμένοι κατάλοιπα της Επανάστασης του 1821, δεν αποχωρίσθηκαν την εθνική ενδυμασία και δεν προσχώρησαν ποτέ στην μετεπαναστατική μόδα της λεγόμενης φράγκικης φορεσιάς. 
Ωστόσο φουστανελοφόροι βουλευτές υπήρχαν στα ύστερα χρόνια, έως τα τέλη του 19ου αιώνα, αρχές του 20ου αιώνα.
Εικαστικά, ο γνωστότερος φουστανελοφόρος βουλευτής είναι ο Στριφτόμπολας, που απεικονίζεται στον περίφημο πίνακα του ζωγράφου Νικολάου Ορλώφ, ο οποίος ανήκει στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδας, από δωρεά του Κωνσταντίνου Ελευθερουδάκη, τη δεκαετία του 1930.


Ο πίνακας αυτός, παριστάνει συνεδρίαση της Βουλής του 1878, στην οποία συμμετέχουν πολλές γνωστές πολιτικές προσωπικότητες. Ιστορικά όμως ο πίνακας δεν ακριβής, γιατί περιλαμβάνει πρόσωπα, που δεν ήταν βουλευτές την εποχή εκείνη, με πρώτο και καλύτερο τον εικονιζόμενο Στριφτόμπολα, που έγινε βουλευτής Πατρών το 1902. Όπως και ο Διονύσιος Στεφάνου, που εξελέγη βουλευτής το 1890. Στο βάθος του πίνακα όμως, (δεξιά στην αριστερή πόρτα) ο εικονιζόμενος βουλευτής Αττικής Δημήτριος Καλλιφρονάς, που διετέλεσε και Πρόεδρος της Βουλής ήταν όντως φουστανελοφόρος.
Από τις εύλογες εικαστικές αυθαιρεσίες όμως του ζωγράφου, αψευδείς μαρτυρίες για την ύπαρξη φουστανελοφόρων βουλευτών ως τα ύστερα χρόνια του 19ου αιώνα, αποτελούν τα κείμενα του νεαρού τότε κοινοβουλευτικού συντάκτη Κωστή Παλαμά, περί το 1882-1883.
*Λεπτομέρεια του ίδιου πίνακα. Στο Βήμα αγορεύει ο Χαρίλαος Τρικούπης. Προεδρεύει ο Ανδρέας Αυγερινός. Μπροστά ο Στριφτόμπολας. Δίπλα του ο Δημήτριος Ράλλης 
και παραδίπλα ο Γεώργιος Θεοτόκης

Στις 7 Μαρτίου 1883 ο Παλαμάς, ως κοινοβουλευτικός συντάκτης με το ψευδώνυμο Κουτρούλης, παρατηρεί τα «πηγαδάκια» των βουλευτών μέσα στην αίθουσα των συνεδριάσεων και την οχλαγωγία από τις μεταξύ τους συζητήσεις, σημειώνει το περιστατικό και μας δίνει πληροφορίες για ένα ακόμη φουστανελοφόρο κοινοβουλευτικό άνδρα : «Πολλοί βουλευταί συγκροτούσιν ομιλητικήν καντάδα, άλλοι επί του βήματος, άλλοι από της θέσεώς των και άλλοι περιπατούντες. Διακρίνεται η φουστανέλα του κ. Στεφανοπούλου και οι θυμοί του κ. Δημητρακάκη». Ο Στέφανος Στεφανόπουλος, βουλευτής Ηλείας, το 1885 εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

*Το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, το εσωτερικό της οποίας απεικονίζει 
ο πίνακας του Νικολάου Ορλώφ


9 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΠΟΛΛΉ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ

    Πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίασή σου. Γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα για τον βουλευτή Στριφτόμπολα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελένη, εύχομαι τα καλύτερα για το 2012. Για τον Στριφτόμπολα δεν έχω στοιχεία. Αλλά με βάση την βουλευτική του θητεία, θα μπορούσε από τα Επίσημα Πρακτικά της Βουλής να αναζητηθούν οι αγορεύσεις του. Επίσης στην Πατρινή βιβλιογραφία, κάτι θα μπορούσε να βρεθεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νίνα Γκούδλη
    Τι ωραίες εικόνες της εποχής μας δίνεις!.. Ευχαριστώ!...📚

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νίκος Παπαδιονυσίου
    O Στέφανος Στεφανόπουλος, βουλευτής 1885, έχει σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όχι Νίκο, αλλά είχε σχέση με το Στέφανο Στεφανόπουλο, που γνωρίσαμε εμείς της ηλικίας μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Despo Meimarides
    Αγνωστα σε εμενα στοιχεια αποκαλυπτει η αναλυση. Ευχαριστω πολυ για την ενημερωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...