Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Όταν το φάντασμα του ΔΝΤ, επλανάτο επάνω από την Τουρκία




Από το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=408087

*Αντνάν Μεντέρες και Τζελάλ Μπαγιάρ. Στιγμιότυπο από τη δίκη τους

*Σήµερα ο Ερντογάν φιλοδοξεί 
να καταστήσει τη χώρα του υπερδύναµη. 
Ωστόσο πέντε δεκαετίες πριν 
ο τότε πρωθυπουργός Μεντερές 
πλήρωσε µε απαγχονισµό την αποτυχία 
της οικονοµικής πολιτικής της κυβέρνησής του

Οι τελευταιες εθνικές εκλογές στην τουρκία, οι οποίες ανέδειξαν τον πρωθυπουργό ερντογάν και το κόµµα του θριαµβευτικά νικητές κατά τρίτη συνεχή θητεία, αποτελούν αναµφίβολα παράγοντα σταθερότητας τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην ευρύτερη περιοχή, επηρεάζοντας θετικά και τις σχέσεις της µε την ελλάδα. ςήµερα θα παρακολουθήσουµε τα δεινά της γείτονος πέντε δεκαετίες πριν, όταν η κυβέρνηση Μεντερές, εξαιτίας της αποτυχίας τής οικονοµικής της πολιτικής, οδήγησε την Τουρκία στον αναπόφευκτο εξωτερικό δανεισµό και τον ίδιον τον τότε πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του στην περίφηµη δίκη της Πλάτης και, εν τέλει, στον απαγχονισµό του µε αφορµή τον δυσµενή για τη χώρα απόηχο που είχαν τα θλιβερά γεγονότα του 1955, µε το πογκρόµ κατά του ελληνικού στοιχείου σε Κωνσταντινούπολη και Σµύρνη. 
Μαζί µε τον Μεντερές οδηγήθηκαν στην αγχόνη οι δύο υπουργοί της κυβέρνησής του Φατίν Ζορλού και Χασάν Πολατκάν, Εξωτερικών και Οικονοµικών αντιστοίχως. 

Αθήνα για πάντα…

Αθήνα για πάντα… Μια ενδιαφέρουσα οπτική καταγραφή του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος της Αθήνας, από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. Είναι η καταγραφή της μικρής ιστορίας της αθηναϊκής καθημερινότητας.
Σκοπός του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου είναι η διάσωση και διατήρηση οπτικοακουστικών και πρωτογενώς ψηφιακών έργων, προκειμένου να παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο πρόσβαση στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Το Αρχείο συλλέγει, αρχειοθετεί, φυλάσσει, διαχειρίζεται, συντηρεί, επεξεργάζεται, παρέχει πρόσβαση και αξιοποιεί το οπτικοακουστικό και πρωτογενώς ψηφιακό υλικό με ενημερωτικό– ειδησεογραφικό, ιστορικό – πολιτικό και εν γένει κοινωνικό– πολιτισμικό περιεχόμενο σχετικά με την Ελλάδα και τον ελληνισμό. 


Κάντε κλικ στα γράμματα του τίτλου...


For Foreigners... 
Video from older Athens... Click on the title.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...