Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Ο Νίκος Ζαχαριάδης επέστρεψε μετά από 55 χρόνια στο ΚΚΕ

Από το ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=414225&wordsinarticle=

*Το ΚΚΕ αποκατέστησε πλήρως 
πολιτικά και κομματικά τον ηγέτη του
*Ο Νίκος Ζαχαριάδης (καθιστός) με στελέχη του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ 
λίγο μετά την επιστροφή του από το Νταχάου.

Γράφει ο Λάμπρος Σταυρόπουλος

Η πλήρης πολιτική και κομματική αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη, στην οποία προέβη εσχάτως το ΚΚΕ, πενήντα πέντε χρόνια μετά την αποκαθήλωσή του από το ανώτατο αξίωμα του γενικού γραμματέα του κόμματος (6η Ολομέλεια 1956) και τριάντα οκτώ χρόνια από την αυτοκτονία του στην εξορία του παγωμένου Σουργκούτ της Σιβηρίας (1η Αυγούστου 1973), όπου είχε εκτοπιστεί από τη μετασταλινική σοβιετική ηγεσία, ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα, επέτειο του τραγικού τέλους του, με την τελετή που διοργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στον τάφο του στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
Πολυμελής αντιπροσωπεία της νεοσυγκροτειθήσας «Καλλικρατικής» Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της κ. Κ. Παρασκευά, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και στελέχη της ΚΝΕ, τίμησαν τη μνήμη του ισχυρού και αδιαφιλονίκητου «τιμονιέρη» του ΚΚΕ επί 25 χρόνια (από το 1931 ως το 1956), ο οποίος «σφράγισε» το κομμουνιστικό κίνημα της Ελλάδας στην κρισιμότερη και τραγικότερη φάση της ιστορικής διαδρομής του, που κορυφώθηκε με την ήττα του εμφυλίου πολέμου τον Αύγουστο του 1949. 


Η Δέσποινα της Aντίστασης

Από το ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=409694&h1=true

Η Δέσποινα της αντίστασης
*Το βιβλίο- μαρτυρία της Δέσποινας Χονδροδήμου- Δεκαβάλλα

*Η συγκλονιστική μαρτυρία 
της Δέσποινας Χονδροδήμου- Δεκαβάλλα 
από τη σφαγή των Καλαβρύτων

Του Γρηγόρη Μπέκου

«Τα πτώματα ήταν πεσμένα το ένα πάνω απ' τ' άλλο, άλλα μπρούμυτα, άλλα ανάσκελα, και 'μεις ζωντανές πέσαμε και τα σκεπάσαμε με τα σώματά μας. Δεν ψάχναμε για τους δικούς μας, όλοι τους ήταν ολονών μας». 
Την συγκλονιστική αυτή εικόνα μάς τη μεταφέρει ηΔέσποινα  Χονδροδήμου- Δεκαβάλλα (1922-2008) που έμεινε με την ομάδα βοήθειας του Ερυθρού Σταυρού στα ρημαγμένα και καμένα Καλάβρυτα σχεδόν για τρεις βδομάδες, μετά την τρομερή σφαγή επτακοσίων περίπου ανδρών στα 1943 απ' τους Γερμανούς. Έμεινε εκεί με τις μαυροφορεμένες γυναίκες περιθάλποντας, ακούγοντας, παρηγορώντας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...