Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Θράκη και Καποδίστριας

*Οι ενδιαφερόμενοι Θράκες για το έργο του Καποδίστρια




                Το 1841, εκδόθηκαν στην Αθήνα, που ήδη είχε καταστεί πρωτεύουσα της Ελλάδος, τέσσερις τόμοι με σημαντικές επιστολές του δολοφονηθέντος κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, στο Ναύπλιο, δέκα χρόνια νωρίτερα.
                Η έκδοση έγινε με δαπάνες του Λευκαδίτη γιατρού Π.Δ. Στεφανίτση, που ήταν στενά συνδεδεμένος με τον Καποδίστρια. Το έργο αυτό τυπώθηκε στο τυπογραφείο Κωνσταντίνου Ράλλη.
                Πρόκειται για τέσσερις τόμους που εναπόκεινται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής και περιλαμβάνουν διπλωματικές, διοικητικές και ιδιωτικές επιστολές του πρώτου κυβερνήτη της χώρας, που είχαν γραφεί από 8 Απριλίου 1827 έως 26 Σεπτεμβρίου1831. Για τη συλλογή των επιστολών  αυτών είχαν φροντίσει τα αδέλφια του Καποδίστρια, Αυγουστίνος και Βιάρος και ένας από τους προσωπικούς γραμματείς του.
                Η μνημειακή αυτή έκδοση, περιέχει ένα ενδιαφέρον στοιχείο, που αποδεικνύει ότι η Θράκη της εποχής εκείνης, δεν είχε αποσυνδεθεί από το εθνικό κέντρο και πάντα είχε επαφή με τα τεκταινόμενα είτε πολιτικά είτε πνευματικά. Άλλωστε και ο ίδιος ο Καποδίστριας κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, είχε δείξει ενδιαφέρον για αιτήματα των Θρακών και είχε συστήσει στην Δ΄ Εθνική Συνέλευση που συνεδρίαζε στο Άργος τον Αύγουστο του 1829, να δείξει ευνοϊκή διάθεση (βλέπε σχετικά στη θέση  https://sitalkisking.blogspot.gr/2014/05/blog-post_28.html).
*Το εσώφυλλο της μνημειακής έκδοσης

                Στο τέλος του τέταρτου τόμου υπάρχει πίνακας συνδρομητών του έργου, όπως συνηθίζονταν τότε. Δηλαδή ουσιαστικά οι συνδρομητές προπλήρωναν ή δεσμεύονταν ότι θα αγοράσουν τα βιβλία όταν αυτά εκδοθούν. Από τον πίνακα λοιπόν των συνδρομητών (πλην της Κωνσταντινούπολης, που είναι ευάριθμοι) προκύπτει ότι το τετράτομο έργο αγοράσθηκε στην Αδριανούπολη και το Διδυμότειχο.
                Βασικοί αγοραστές ήταν ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Γεράσιμος και ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου καθώς και ο υποπρόξενος της Ελλάδος. Για τον  Μητροπολίτη Διδυμοτείχου δεν αναγράφεται όνομα. Όμως γνωρίζουμε ότι από το 1835 έως το 1841 Μητροπολίτης ήταν ο Αβέρκιος και από τον Αύγουστο του 1841 έως την 1.1.1847, ήταν ο Βησσαρίων. (σ.σ. Άραγε διασώθηκαν στη Μητρόπολη Διδυμοτείχου ή στην περίφημη Βιβλιοθήκη της Αδριανούπολης, που σήμερα στεγάζεται στην Ορεστιάδα;).
                Οι άλλοι αγοραστές της Αδριανούπολης ήταν: Ο Διαμαντάκης Ταμπακόφ, η Ελληνική Σχολή (με δύο σειρές μάλιστα) ο ιατρός Ιωάννης Φάσος Λευκαδίτης στην κατογωγή, ο Ιωάννης Γεωργιάδης, ο Κωνσταντίνος Γ. Αγγελίδης, ο Πολυζώης Πριμικυριάδης με καταγωγή από το Μελένικο και ο Στέφανος Στάνιου.
                Η Θράκη ήταν μακριά από το εθνικό κέντρο, τα μαύρα εκείνα χρόνια, αλλά ήταν πάντα ψυχικά κοντά. 


Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


9 σχόλια:

  1. Νίνα Γκούδλη
    Ευχαριστώ Παντελή για την ανάρτηση!... Το δυστύχημα για τους Θράκες ήταν η δολοφονία του Καποδίστρια που νοιαζόταν για τη Θράκη!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παντελή, βρήκα εναν ακομα γιατρό για την έρευνά μου.
    Είχα τον Επαμεινώνδα Φάσο, τωρα και τον Ιωάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τασίτσα Καζακίδου
    Πού να βρεθεί σήμερα κάποιος Καποδίστριας να βοηθήσει τη Θράκη!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ιωάννα Παπαζογλου Γαλετάκη
    Μακάρι να βοηθηθεί η Θράκη, όπως της αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μυρσινη Νεδελτσου
    Ναι, γιατί είναι παραμελημενη. Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κίμων Βρεττός
    Ο Μέγας Καποδίστριας έβλεπε πολύ μακρυά.....Αν δεν είχε δολοφονηθεί η χώρα μας θα είχε άλλη εξέλιξη !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρυσάφης Συκακης
    Το διάβασα φίλε και χάρηκα, γιατί εκτιμώ ιδιαίτερα τον Έλληνα Κυβερνήτη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Melania Kosmadaki
    Δυστυχώς, στον έναν, ιδανικό και μοναδικά άξιο κυβερνήτη της Ελλάδας δεν του επιτράπηκε να αναπτύξει, πόσο μάλλον να ολοκληρώσει, το μεγαλόπνοο έργο του για την λατρεμένη πατρίδα του/μας.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κορνηλία Καραμπίνα
    Η δολοφονια του Ι.Καποδιστρια ηταν απεχθης ακομη και για την Θρακη καθως ο Ι.Καποδιστριας ειχε δειξει μεγαλο ενδιαφερον ......παροτι η Θρακη τοτε δεν ηταν κομματι του τοτε εθνικου κορμου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...