Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΣΤΙΣ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1944 ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΜΑΧΗ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ- Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

*Ο λαός του Διδυμοτείχου ετοιμάζεται να γιορτάσει την απελευθέρωση της πόλης. 
Έφιπποι στα άσπρα άλογα ο Μιχαήλ Παρασχίδης και ο Ανέστης Τάσιογλου, στελέχη του ΕΑΜ.


Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

         29 Αυγούστου! Μια σημαντική επέτειος, που πέρασε απαρατήρητη. Μιλάμε για την απελευθέρωση της πόλης του Διδυμοτείχου από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής τη μέρα αυτή του 1944.
          Ήταν η πρώτη πόλη στην κατεχόμενη Ευρώπη, που απελευθέρωσαν  οι δυνάμεις της Αντίστασης, πολεμώντας με τους Γερμανούς.
          Το απόγευμα της προηγούμενης μέρας 28 Αυγούστου 1944 είχαν απελευθερωθεί οι Φέρες του Έβρου, όταν οι Γερμανοί κυκλώθηκαν από πλήθος λαού πολιτών και κυρίως νεολαίας. Αντιλαμβανόμενοι το μάταιο της συνέχισης ενός αγώνα που είχε αρχίσει να χάνεται, παραδόθηκαν αυτοβούλως.
          Στο Διδυμότειχο όμως, όπου υπήρχε σημαντική δύναμη Γερμανών  χρειάστηκε να διεξαχθεί μάχη μεταξύ των ανταρτών της Αντίστασης και των ναζιστών. Επρόκειτο για το 81 Σύνταγμα του ΕΛΑΣ με καπετάνιο τον Βαγγέλη Κασάπη (Κρίτωνα).


          Η περικύκλωση της πόλης από διάφορες κατευθύνσεις έγινε σχεδόν αθόρυβα, από το απόγευμα της 28ης Αυγούστου. Στην κίνηση αυτή είχε βοηθήσει σημαντικά η οργάνωση του ΕΑΜ Διδυμοτείχου και ο εφεδρικός ΕΛΑΣ της πόλης. Σημαντικό οργανωτικό ρόλο έπαιξε ο δραστήριος δικηγόρος και στέλεχος του ΕΑΜ, Μιχαήλ Παρασχίδης.  Οι αντάρτες εισχώρησαν αθόρυβα και κύκλωσαν οικήματα στο οποία ήταν στρατωνισμένοι οι ναζί.  Οι Γερμανοί ειδοποιήθηκαν από επιτροπή προκρίτων του Διδυμοτείχου με επικεφαλής τον μητροπολίτη Ιωακείμ Σιγάλα και το δήμαρχο Σταύρο Δελημπαλτά (συμμετείχαν επίσης ο Δημοσθένης Δημάδης έμπορος, ο Γεώργιος Αποστολίδης δημοσιογράφος, και ο Σπύρος Φραντζής φαρμακοποιός) σε συνεννόηση με τους αντάρτες, αλλά ζήτησαν προθεσμία ως την επόμενη μέρα για να σκεφθούν. Η πρόταση των Γερμανών δεν έγινε δεκτή και σχεδόν αμέσως άρχισε η διακοπή των τηλεφωνικών γραμμών, αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι Γερμανοί επιχείρησαν να αποκαταστήσουν την ε παφή μεταξύ τους με κινούμενους συνδέσμους, αλλά δεν τα κατάφεραν γιατί άρχισαν οι πυκνοί πυροβολισμοί. Μέσα σε λίγα λεπτά οι Γερμανοί είχαν τέσσερις νεκρούς και επτά τραυματίες.
*Στην πλευρά αυτή του Διδυμοτείχου ήταν ο σταθμός διοίκησης των δυνάμεων του ΕΛΑΣ

Το σκοτάδι επέφερε έναν αποσυντονισμό των κατοχικών δυνάμεων, αλλά αρκετοί Γερμανοί αξιωματικοί μπόρεσαν να περάσουν κολυμπώντας στον Έβρο ποταμό, στο τουρκικό έδαφος. Το πρωί της 29ης Αυγούστου επιχείρησαν να φέρουν δυνάμεις με το σιδηρόδρομο από την περιοχή της Ορεστιάδας.
          Οι συγκρούσεις γενικεύθηκαν και στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού, έξω από την πόλη.  Η μάχη κράτησε έως τη 1 μ.μ. Οι υπόλοιποι Γερμανοί επιχειρούσαν να διασχίσουν τον κάμπο και να φτάσουν στο ποταμό.  Οι νεκροί και οι πνιγμένοι, υπερέβησαν τους 30.
Οι αντάρτες είχαν 4 νεκρούς και 7 ελαφρά τραυματίες. Νεκροί ήταν: 1) Ο Σαμουρίδης Σταύρος (Μπάμπης) από την Ορεστιάδα, στρατιωτικός του 1ου λόχου. 2) Πολυσίδης Βαγγέλης (Βάγγος) διμοιρίτης από τους Πετράδες. 3) Γκαρούδης Βαΐτσης εφεδροελασίτης από το Ελληνοχώρι. 4) Μπακλαβάρας Λευτέρης από το Σουφλί.
 Τραυματίες ήταν: 1) Στεφάνου Χρίστος από το Σουφλί. 2) Κόνσουλας Δημήτριος από την Κορνοφωλιά. 3) Καρπούζας Χαράλαμπος από το Σουφλί. 4) Δελημπαλτάς Γιώργος από το Διδυμότειχο. 5) Τότιας Κωνσταντίνος από το Σουφλί. 6) Σταματόπουλος Παύλος από το Χειμώνιο. 7) Γκίντσογλου Κώστας από το Διδυμότειχο. Η κηδεία των φονευθέντων υπήρξε πάνδημη. Αλλά και οι Γερμανοί τάφηκαν. Οι τάφοι τους υπάρχουν σήμερα σε ειδικό χώρο, δίπλα στο νεκροταφείο Διδυμοτείχου.  
Με τα λάφυρα που πήραν οι αντάρτες, εξοπλίσθηκε άρτια όλη η δύναμη του 81ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, το οποίο διοικούσε ο καπετάν Κρίτων (ή Βαγγέλης Κασάπης από την Αλεξανδρούπολη) και περίσσεψε υλικό για άλλες δυνάμεις του ΕΛΑΣ.
          Η απελευθέρωση του Διδυμοτείχου, η πρώτη στην κατεχόμενη Ευρώπη, επιτεύχθηκε και η νίκη επισφραγίσθηκε με παρέλαση ανταρτών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και με μια παλλαϊκή γιορτή στο γήπεδο, όπου συνέρρευσε ο κόσμος για να παραστεί στην έπαρση της ελληνικής σημαίας.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Από τον ιστότοπο http://didymoteicho.net/plirofories/iistoriamas/3189-2012-08-25-06-22-55.html   πήρα και αναρτώ, το ακόλουθο ενδιαφέρον βίντεο με μαρτυρίες πρωταγωνιστών της Μάχης του Διδυμοτείχου





*Αναδημοσίευση στην εφημερίδα του Δήμου Διδυμοτείχου "Εν Διδυμοτείχω" 15/8/2016 

50 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον!!!...
    Κρίτων Κοκκινάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς δεν ξέρουμε πολλά γιά τήν ιστορία μας.Διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον τα άρθρα σου ειλικρινά σε ευχαριστώ...
    Χρήστος Γουδαμάνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παντελη,πολυ ωραια τα γραφεις απλα και κατανοητα,εμαθα και κατι ακομα,σ'ευχαριστώ...
    Κοσμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. sixaritiria gia tin enimerosi mathame kai kati oraio...

    Anastasia Lymperiou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολυ ενδιαφερον πραγματικα!!! Αξιζει να διαβαστει....

    Μόνικα Καρακατσάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενδιαφέρον !!!!

    Έλενα Ράπτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΟ ΕΑΜ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
    ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ
    ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝΕ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΓΙΑ ΝΑ
    ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝΕ ΟΙ
    ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΟΣΥΜΟΡΙΤΕΣ

    (δεν με ενδιαφερει εαν δεν το
    δημοσιευσης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι εκάστοτε δημοτικές αρχές της ιστορικής πόλεως του Διδυμοτείχου δεν άδραξαν ούτε αυτή την ευκαιρία για να αναδείξουν τη σπουδαιότητα εκείνης της ημέρας, αποτέλεσμα συγκερασμού άγνοιας (;), επιπολαιότητας, μωρίας αλλά και μισαλλοδοξίας....
    Γιώργος Μανάκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τουτους που αποκαλειται "κομμουνιστοσυμμοριτες" ειναι οι ιδιοι που απελευθερωσαν το Διδυμοτειχο και αργοτερα κυνηγηθηκαν απο τους κρατουντες που προεκυψαν απο τη μοιρασια του κοσμου στη Γιαλτα.Η Δημοκρατια δινει δυστυχως το "δικαιωμα στο λογο" και σε φανατικα,ψευδη ατομα σαν εσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βλαχος Ιωαννης του φωτιου20 Απριλίου 2012 στις 9:04 μ.μ.

    Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΤΟΝ ΕΒΡΟ
    ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕΙ
    <>΄?
    ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ
    ΑΡΑ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΣΥΝΕΒΗ ΑΣ ΤΟ ΨΑΞΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ποψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βλαχος Ιωαννης του φωτιου20 Απριλίου 2012 στις 9:10 μ.μ.

    insgnΟ ΚΥΡΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΤΟΝ ΕΒΡΟ
    ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕΙ
    <>΄?
    ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ
    ΑΡΑ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΣΥΝΕΒΗ ΑΣ ΤΟ ΨΑΞΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ποψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στο Διδυμότειχο δεν υπήρχαν Άγγλοι. Η πόλη απελευθερώθηκε με μάχη και οι Γερμανοί είχαν αρκετούς νεκρούς. Στο πλάι των νεκροταφείων της πόλης υπάρχει ακόμα ένα τμήμα, όποι είναι θαμμένοι οι Γερμανοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ‎....δυστυχώς η ιστορία αυτή αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που συμφώνησε ο ΕΛΑΣ με τους Εγγλέζους στον Λίβανο και στην Καζέρτα : ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΜΑΧΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝΤΕΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ!!!!!Δεν απελευθερωθήκαμε φίλε μου...Τους αφήσαμε και έφυγαν αμαχητί!!!!!!!!

    Thanasis T. Papasimakopoulos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. την ιστορια αυτη μου διοιγηθηκε η μητερα μου Χρυση Ευαγγελιδου(Τσιαλτσουδη)απο τα Αμπελακια ετσι οπως την καταγράψατε .Ευγε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Vassilios Kazakidis
    Η ιστορία αυτή είναι λίγο γνωστή, αφού σε λίγο τα επισκίασε όλα ο εμφύλιος. Ο γερμανός γιατρός έμεινε για ένα χρόνο στο Διδ/χο μετά την παράδοση, γιατί δεν υπήρχε άλλος γιατρός για να βοηθήσει τον κόσμο. Μου έχουν πει ότι υπάρχει βιβλίο στα γερμανικά αυτού ή του διοικητή για την κατοχή- δεν το έχω βρεί. Θα υπάρχει κάπου ίσως στη Γερμανία και αρχείο φωτογραφιών της κατοχής.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Βασίλη έχω ακούσει για κάποιος Γερμανό ονόματι Ερνέστο, αλλά δεν ξέρω περισσότερα. Για το βιβλίο δεν έχω μάθει τίποτε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Vassilios Kazakidis Πρέπει να το βρούμε! Ίσως κάποιος γερμανομαθής.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Vasiliki Delidou-Tsilika
    Ήταν και οι δύο μου γονείς στην απελευθέρωση του Διδυμοτείχου !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Pantelis Athanasiadis
    Αθάνατοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Νίνα Γκούδλη
    Σ' ευχαριστώ Παντελή. Νιώθω περηφάνεια για τους Θρακιώτες!....Μ' αρέσει να διαβάζω την ιστορία της Θράκης!.....👑👑👑

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αναστασια Ζησακη
    Ηρωικο Διδυμοτειχο!!!☺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Despoina Gourloumenou
    Τιμή και Δόξα στους απελευθερωτές της Πατρίδας μας απο τους Γερμανούς,αιωνία η μνήμη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Άννα Παπαδημητροπούλου
    Παντελή συγχαρητήρια,σ ευχαριστώ θερμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Chryssi Baboura
    Πολύ ωραίο και άλλο τόσο ενδιαφέρον! Ευχαριστούμε, Παντελή μας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανθούλα Δαστερίδου
    Σ'ευχαριστώ Παντελή! Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Astro Taraboulous
    Θαθελα κι εγω να ευχαριστησω για το πολυ ενδιαφερον αρθρο ,που αναφερεται στην τοπικη εθνικη γιορτη, της αγαπημενης μας πολης.Ομως δεν σας κανει εντυπωση οτι στο σχολειο δεν το διδαχτηκαμε ποτε? μηπως κανω λαθος? διορθωστε με.....πολλες πολεις γιορταζουν την απελευθερωση τους απο τον κατακτητη...εμεις γιατι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Pantelis Athanasiadis
    Άστρο, την εποχή που πηγαίναμε εμείς στο σχολείο, υπήρχε ακόμα ο Ψυχρός Πόλεμος και η αντιπαράθεση προς τους κομμουνιστές. Η παιδεία και οι αρχές, ακολουθούσαν αυτόν τον δρόμο. Και εγώ δεν τα διδάχθηκα, αλλά πολύ αργότερα έψαξα μόνος μου, διάβασα.... και το τελικό αποτέλεσμα το βλέπει στο blog μου. Τώρα επειδή λείπω και πολλά χρόνια, δεν ξέρω τι γίνεται στην πόλη μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Νικος Χαριομπολης
    Παντελη μου καθε μερα μαθαινουμε και κατι καινουριο κατι ενδιαφερον ,που ισως να μην γνωριζαμε η να μην τα διναμε ποτε σημασια. γραφε εσυ να μαθαινουμε εμεις. Ευχαριστουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Νίκος Παπαδιονυσίου
    Πολύ καλό Παντελή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Teo Dermitzakis
    Πατρια εδαφη απο μητρος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ιωαννης Θεοφανους Σαλτσιδης
    Λιγους μηνες πριν, την 19 Μαιου στην μαχη των Μεταξαδων που εσωσε κυριολεκτικα τον βορειο Εβρο απο τα λυσσασμενα κοκκινα σκυλια των ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΩΝ σπουδαιο ρολο επαιξε ο αειμνηστος πατερας μου ΘΕΟΦΑΝΗΣ Π.ΣΑΛΤΣΙΔΗΣ πολυβολητης ΠΖ ανδραγαθησας κατα την μαχην... κ.Παντελη Αθανασιαδη σας ειμαι ευγνωμων, διοτι με την γραφιδα σας κανατε γνωστη την μαχη των Μεταξαδων ανα το πανελληνιον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Stelios Mylonidhs
    Να είσαι καλά να μας ενημερώνεις ......... Καληνύχτα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ζήσης Χατζηπασχάλης
    ΕΥΓΕ ΣΤΟΝ Κ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΤΟΥ.ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ Κ.ΣΑΛΤΣΙΔΗ ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ...ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ.... ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΘΕΊ΄ΣΤΕΣ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΑΥΤΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ. ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ,ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ-Γνώση και Δράση
    Στα σχολεία προσφέρουν μόνο ¨κονσέρβα¨ παραγωγής των εκάστοτε ειδημόνων του υπουργείου ¨παιδείας¨, τα θέματα αυτά που αφορούν την τοπική ιστορία θα έπρεπε να τα αναδεικνύουν οι ίδιοι οι δάσκαλοι δίχως να περιμένουν εγκυκλίους και οδηγίες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Τασίτσα Καζακίδου
    Παντελή μου,έχεις απίστευτες και τεκμηριωμένες ιστορικές γνώσεις.Προσωπικά σε ευχαριστώ ιδιαίτερα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Δημήτριος Χατζηπουλίδης
    Μπορείς να φανταστείς ποιος εκφώνησε τον λόγο για την απελευθέρωση από το μπαλκόνι του Ψωμά ; Έχω φωτογραφία αλλά δεν είναι διαθέσιμη γιατί είναι σε ντουλάπι στο Διδυμότειχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Γιατρέ, δεν το ξέρω... Τουλάχιστον πες μου στο inbox το όνομά του... Και θα σου πω εγώ μετά το ανέκδοτο με τους κατσίβελους, κατά τη διάρκεια του λόγου.... Όσο για τη φωτογραφία, είναι μοναδικό ντοκουμέντο. Φρόντισε να την πάρεις να την σκανάρεις για να μην χαθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Υπόχρεη για τα τόσο ενδιαφέροντα, καλή δύναμη και καλή συνέχεια! Το μοιράζομαι, με την άδειά σας ελπίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ευχαριστώ. Ελεύθερα. χρησιμοποιείστε ό,τι θέλετε, με την αυτονόητη προϋπόθεση αναφοράς της πηγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Γεώργιος Μηνάς
    Κε Αθανασιάδη στις 29 Αυγούστου έχουμε πολύ μεγαλύτερης ιστορικής σημασίας επέτειο, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζουμε την απελευθέρωση του Διδυμοτείχου από τους ναζί, αλλά όμως, όπως γνωρίζεται πολύ καλύτερα από μένα, την λήξη του αδελφοκτόνου "εμφυλίου" πολέμου, πρέπει να γιορτάζεται από την επίσημη πολιτεία όχι ως γιορτή μίσους αλλά ως παράδειγμα και ιστορική μνήμη για τους νεκρούς που έχυσαν το αίμα τους τόσο άδικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Το γνωρίζω, είναι έτσι, αλλά εγώ γεννήθηκα στο Διδυμότειχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Μάκης Γκουντινάκης- Φωτεινή Γραμμενίδου
    Η επίσημη άποψη που έχει μια κοινωνία για την ιστορία της καταγράφεται όχι μόνο στα μνημεία της, αλλά κ στην απουσία τους. Η αναθεώρηση του παρελθόντος δεν είναι εύκολη υπόθεση εφόσον μπορεί να διαρρήξει την τακτοποιημένη εικόνα του παρελθόντος κ να ανατρέψει ποικίλες ισορροπίες. Η μνήμη της Αντίστασης εγγράφηκε στη συλλογική μνήμη ως άμεσα συναρτημένη με τον Εμφύλιο, περιπλέκοντας τα πράγματα στην επεξεργασία του παρελθόντος. Μετά από επτάμιση δεκαετίες, οι αναπαραστάσεις της μνήμης της δεκαετίας του ’40 εξακολουθούν να δυσκολεύουν την ελληνική κοινωνία: Καμία αναφορά στα σχολικά εγχειρίδια, κανενός είδους μνημονικός τόπος για να αποκτηθεί η γνώση του παρελθόντος κ να διαμορφωθεί η θύμηση του μέλλοντος ότι το Διδυμότειχο υπήρξε η πρώτη πόλη της Ευρώπης που απελευθερώθηκε από τα ναζιστικά στρατεύματα. Pantelis Athanasiadis ευχαριστούμε που δεν αφήνεις να σβήσουν οι μνήμες του τόπου μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Στάθης Καραμανίδης
    Καλησπέρα την Δευτέρα 28 Αυγούστου του 1944, απελευθερώθηκε πρώτα το χωριο Φερες και μετά το Σουφλί και το Διδυμότειχο. ΝΟΜΊΖΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Οι Φέρες απελευθερώθηκαν χωρίς μάχη, αλλά οι Γερμανοί λίγες μέρες μετά κατέλαβαν ξανά τις Φέρες. Το Σουφλί απελευθερώθηκε λίγο αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Στάθης Καραμανίδης
    οκ ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες έστω και χωρίς μάχη είναι 28 Αυγούστου
    Αυτό ισχύει, όπως και η επανακατάληψη τω Φερών από τους Γερμανούς με εκτελέσεις, κάψιμο σπιτιών κ.λπ.

    το κάψιμο σπιτιών έγινε αλλά εκτελέσεις δεν υπήρχαν. 4 άτομα εκτέλεσαν πριν την επανακαταληψη στην κάτω πλατιά
    Μάλιστα.

    και η επανακαταληψη δεν κράτησε μέρες, αποχωρούσαν προς Λουτρά

    αυτά μου είπανε οι παλιότεροι
    και ο π κεραμαρης που έγραψε ενα σχετικό βιβλίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Xaralampos Vomvellis
    Οι Σύμμαχοι (Μολότωφ-Ριμπεντροπ) αποκλείεται να πολέμησαν ο ένας εναντίον του άλλου. Οι Γερμανοί απλώς αποχώρησαν (ατουφεκιστοι όπως αναφέρουν πολλοί ιστορικοί) και το κενό το συμπλήρωσαν οι εαμ-οβουλγαροι που εν τω μεταξύ είχαν αφανίσει ή κυνηγήσει όλες τις Ελληνικές αντιστασιακές ομάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Πρόσφατα ξανάκουσα από τη μητέρα μου την ιστορία αυτή και το χαμό του θείου της Σαμουριδη Σταύρου του Μπάμπη όπως τον έλεγαν και ψάχνοντας βρήκα την επιβεβαίωση στο άρθρο αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Υπάρχουν παρακαλώ πληροφορίες για την μάχη του Διδυμοτείχου στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου; Συγκεκριμένα τα δύο μέρη που πολεμούσαν και την έκβαση της μάχης; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό, που διαβάσατε εδώ, αφορά την Κατοχή. Για την μάχη του Διδυμοτείχου κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου θα διαβάσετε εδώ https://sitalkisking.blogspot.com/2011/09/1948.html

      Διαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...